Op Willemsoord en in gebouw 66 kon men kennis nemen van alles wat met traditionele schepen te maken heeft, daar werd voor de eerste maal de Traditionele Schepen Beurs gehouden. Zaterdag was de intocht van Sinterklaas met de traditionele stoomsleper Y8122, voor de gelegenheid omgedoopt tot Spanje!
Het weekend stond in het teken van traditionele schepen. Op Willemsoord en in gebouw 66 kon men kennis nemen van alles wat met traditionele schepen te maken heeft, daar werd voor de eerste maal de Traditionele Schepen Beurs gehouden. Zaterdag was de intocht van Sinterklaas met de traditionele stoomsleper Y8122, voor de gelegenheid omgedoopt tot Spanje!
0 Comments
Jarenlang was het een trekpleister in de haven van Scheveningen, de voormalige
oceaanmijnenveger Mercuur. Na de tweede wereldoorlog werd dit schip aan Nederland geschonken door de Amerikanen in het kader van het Marchallplan. Het schip begon als Hr.Ms Onverschrokken en werd ingezet als mijnenbestrijdingsvaartuig. In 1972 werd de Onverschrokken omgebouwd tot torpedowerkschip en daarmee kreeg zij de nieuwe naam Hr.Ms. Mercuur. Het schip werd in 1987 door de Koninklijke Marine uit dienst gesteld. In 1992 kwamen de Koninklijke Marine en de Stichting Behoud Maritieme Monumenten overeen dat zij het schip in bruikleen kregen en het zouden exploiteren als museumschip in de tweede binnenhaven in Scheveningen. In 2015 werd het schip teruggegeven aan de Koninklijke Marine en versleept naar Den Helder. Na asbest-sanering, heeft de Koninklijke Marine twee opties:, slopen of schenken aan een betrouwbare en levensvatbare organisatie die in staat is het schip duurzaam te exploiteren en te onderhouden. De Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen wil het schip graag behouden als museumschip in het Dok van Perry in Vlissingen en is daarover met Defensie in gesprek. Vooruitlopend op de definitieve uitkomst, is het schip nu gelift, op het Schepen Lift Complex bij de Directie Materiele instandhouding (DMI) te Den Helder, voor een inspectie van het onderwaterschip en aansluitend beperkt onderhoud aan het onderwaterschip. De inspectie en het onderhoud zijn nodig om zeker te stellen dat het schip naar Vlissingen kan worden versleept en daar langdurig als museumschip kan worden geëxploiteerd. Het is al een tijd geleden bekend gemaakt dat de stoomsleper Noordzee naar Den Helder zou komen en donderdag 27 oktober arriveerde ze dan ook.
De Noordzee werd door de sleper Zeeleeuw vanuit Medemblik naar haar nieuwe ligplaats op de museumhaven Willemsoord in Den Helder geduwd. Het ligt in de bedoeling dat de Noordzee hier een compleet onderhoud krijgt waarbij de nadruk ligt op het restaureren van de Schotse tweevuurs stoomketel en de stoommachine. Initiatiefnemer Paul Schaap en de stichting Stoomsleepboot Noordzee zullen de komende tijd moeten gaan netwerken om mensen en middelen bij elkaar te krijgen. Vanaf 1998 is de Noordzee opgenomen in het Nationaal Register Varende Monumenten, dus dat de Noordzee moet worden behouden voor het nageslacht staat als een paal boven water. |
AuthorColumn over havennieuws ... "in en om de haven van Den Helder". Archives
September 2018
Categories |