In mijn ooghoek zag ik een mobiele kraan bij dok 1 op Willemsoord hijswerkzaamheden verrichten op Zr.Ms.Bonaire.
Ik kon het niet laten even op te lopen en te vragen naar de werkzaamheden.
De Mobiele kraan was een dekhuis aan het plaatsen, geen modern dekhuis maar een stalen replica.
In de glorietijd van de Bonaire was dit dekhuis de doorvoer van de schoorsteen(bovenop het dekhuis), de kombuis (aan de achterzijde) en de roerganger (voor de schoorsteen ook bovenop het dekhuis).
“Eigenlijk moest het geklonken plaat zijn” merkte dhr. Ben Mooiman op waarop ik aanvulde dat het aanbrengen van(nep) klinknagels het ook realistisch zou doen lijken.
Dhr. Mooiman was voor mij bekend als mijn voormalige directeur Rijkswerf, toch heb ik mij voorgesteld en hem gevraagd of ik een paar korte vragen mocht stellen.
De antwoorden van dhr. Mooiman schetsen een leuke toekomst voor de Bonaire.
Ik was altijd in de veronderstelling dat de Bonaire een museumschip zou worden en dezelfde functie zou krijgen als het museumschip de Schorpioen.
Niets was minder waar, doelstelling is om het schip te gaan gebruiken als conferentie gelegenheid of de mogelijkheid voor het organiseren van bruiloften en partijen, daarnaast krijgt het schip een hotel functie.
Op de plaats waar vroeger het ketelruim was wordt de conferentiezaal gerealiseerd,
in het verlengde van het ketelruim worden 2 persoonshutten gecreëerd.
Verder hoopt de stichting dit jaar nog de masten te completeren, voor volgend jaar staat het aanbrengen van patrijspoorten op de agenda.
Ik vind het nu al een aanwinst voor Den Helder en als alle plannen die de stichting voor ogen heeft worden gerealiseerd dan kan het alleen nog maar beter worden.
Laten we niet vergeten dat ook dit schip nautisch erfgoed is wat niet verloren mag gaan!
Op de website van de Bonaire word mooi weergegeven hoe het schip er in de toekomst uit komt te zien.